Журналісти Житомир.info розповіли як у місті відловлюють і стерилізують безпритульних тварин

Місяць тому в Житомирі запрацював Центр захисту тварин. За цей час працівники центру спільно із товариством «4 лапи в Україні» стерилізували та вакцинували 440 безпритульних собак, – йдеться у сюжеті.

Аби зсередини побачити роботу центру, разом із працівниками їдемо на плановий відлов безпритульних собак. Волонтери починають зі скверу. Підкликають тварин до себе, розмовляють із ними. Тим часом, ловці собак вводять чотирилапим снодійне. Поки не подіє снодійне, за твариною стежать. Після – її транспортують до машини.

У пошуках собак натрапляємо і на безпритульних котів, які наввипередки біжать до Ніни Іванівни. Жінка зізнається, постійно підгодовує собак і котів.

«Я їх годую. Ось цих троє, і ще є, і вдома у мене три. Це мною викормлені. Ми їх у свій час стерилізували. Їм уже третій рік і вони залишились по характеру, як діти – доброзичливі та грайливі. Собак у нас зараз стало менше. Вони раніше тут жили, а зараз приходять лише поїсти», – каже Ніна Бродович.

За більш як дві години ловці спіймали восьмеро безпритульних тварин. Ловець собак Віталій Куракін каже: пощастило, адже інколи можна кілька годин бігати за однією.

«Ми виїжджали на Східну, 98/2 за зверненням громадянки, що собака неодноразово кусала людей. Нам надавали з травмпункту довідки, що дійсно ці собаки кусаються. Дуже тяжко було, вона протягом чотирьох годин не давалась, не можна було підійти до неї. Після того, як ми зробили снодійне, вона ще умудрилась залізти до каналізаційного люку. Тобто, ще доводилось лазити у каналізаційний люк і витягувати собаку з колектора», – розповідає працівник Центру захисту тварин Віталій Куракін.

Після відлову собак везуть до центру. Стерилізація безпритульних тварин і вакцинація відбувається за рахунок фонду «4 лапи», з яким підписано контракт на три роки. Керівник Центру захисту тварин Олександра розповідає: нещодавно з міського бюджету їм було виділено 230 тис. грн, які підуть на утримання штату і на комунальні послуги центру. Що ж до притулку, то центр його не має, однак на базі таки проживає 10 опікунських собак.

«Люди, які називаються кураторами цих собачок, повністю забезпечують свого підопічного кормом, вигулом, доглядом і, звичайно, якщо потрібні якісь маніпуляції, везуть до лікаря. Тому що на сьогоднішній день ми не надаємо ветеринарних послуг. Чому так? Тому що тільки на минулому тижні ми оформлюємо людей до нашого штатного розпису – це лікар і фельдшер. Потім починаємо працювати над оформленням ліцензій на надання ветеринарних послуг. Я думаю, це ми зробимо, максимум, до кінця року. З початку року всіх бажаючих із домашніми, безпритульними тваринами приймати в нас і, надавати, ветеринарні послуги у повному обсязі, але платно», – зазначає керівник Центру захисту тварин Олександра Мельник.

На базі центру лікарі товариства «4 лапи» безкоштовно стерилізують не лише собак, а й кішок. Головна вимога – щоб вони дійсно були безпритульними.

«Товариство «4 лапи» стерилізує обмежену кількість кішок, але це обов’язково повинні бути безпритульні кішки. Тому що зіштовхнулися із такою проблемою, що люди почули і почали приносити своїх породистих тварин, що є незрозумілим. Ми дійсно хочемо вирішити проблему не домашніх тварин, а безпритульних тварин», – наголошує Олександра Мельник.

Добу після стерилізації чотирилапі безхатьки перебувають під наглядом у лікарів Центру захисту тварин. Після їх повертають на місце відлову.

Заявку на стерилізацію безпритульних собак можна залишити на сайті Центру або зателефонувавши за номером: 55-00-20 та 15-80.

Адреса Центру захисту тварин: м. Житомир, вул. С.Параджанова, 87.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.