ПАРАГРИП собак (вольєрний кашель) – вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи. Зустрічається у собак, що утримуються групами, наприклад у вольєрах розплідників, притулків, готелях, стаціонарів, а також у місцях великого скупчення собак ( вигульні майданчики, виставки тощо).

Викликається вірусом сімейства параміксовірус, який розмножується в епітеліальних клітинах дихальної системи і регіонарних лімфатичних вузлах. Зараження відбувається при прямому контакті з хворими тваринами та повітряно-крапельним шляхом, а також через предмети догляду ( нашийники, миски, повідки тощо).Інкубаційний період від 2-30 діб.

Характеризується інфекція сильним кашлем часто з блювотою, також відмічаються серозні виділення з носу. При тяжкому перебігу інфекції можливі підвищення температури, апатія, відмова від корму, пневмонія.

Основною профілактикою захворювання є щорічна вакцинація собак. Імунізації підлягають  попередньо дегельмінтизовані, клінічно здорові тварини. Рекомендовано щеплювати тварин, починаючи з 1,5-місячного віку, щорічно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.